ІV. НОВАТА ГЕНЕРАЦИЯ ДИЗАЙНЕРИ

Голямата надежда на българската мода са новите поколения дизайнери – тези, които изучават тънкостите на този сложен занаят не само у нас, но и в чужбина: в елитните модни колежи, институти и академии. Получавайки задълбочени знания, стажувайки при именити дизайнери и зареждайки се с най-перспективни технологични умения, те не отстъпват по нищо на своите връстници от другите страни и със сигурност един ден (дай Боже той да настъпи по-скоро) ще прославят името на България в светая светих на световния стил – зоната на висшата мода. Кои са някои от по-важните изяви на младите създатели на облекла, на младите модни творци през изминалата 2006-а година?

Галерия “Академия” при Националната художествена академия се оказа тясна за всички желаещи да поздравят бъдещите надежди на българския моден дизайн. Във финалното си дипломно ревю студентите от специалност “Мода” - випуск 2006 на НХА чрез своите проекти разнищиха темата “Суета” в различните й нюанси. Ето и някои от концепциите: Василен Милков, чиято тема бе озаглавена “Red сarpet” вижда суетата като светска суматоха. Според Деница Бакърджиева – тема “Елегантност във вериги”, робуването на дрехите и на аксесоарите прави жената нещастна в перфекционизма й. Троян Пламенов – тема “Лудият крал”, е застъпил тезата, че модата отразява социума. Ирина Рахова – тема “Тя”, разглежда дрехата като част от определението за суета, синтезирано в едно изречение. Ива Плавчева – тема “Too cool for school” (“Прекалено модерно за училище”) схваща суетата като внушение на чужда идентичност и влиянието на медиите. Интересни и оригинални решения предложиха също и Васил Костадинов, Васил Кузмановски, Елена Вангеловска, Елисавета Катеринова, Методи Пендов и Полина Кубратова.

Преподавателският екип на випуска модни дизайнери от НХА бе в състав проф. Греди Асса, доц. Майа Богданова, доц. д-р Любомир Стойков, проф. Панайот Панайотов, д-р Яна Костадинова, Анна Аврамова, Соня Ковачева, арх. Ралица Коева. Випусков ръководител на курса е Катерина Цанева. Впечатлени от таланта на младите дизайнери, собствениците на сладкарници “Неделя” – Радослава и Георги Минчеви обявиха открит конкурс сред студентите на НХА за изготвянето на цялостен проект за дизайн на облеклата на служителите в сладкарниците. Колективът на “Неделя” бе възхитен от креативността на младите. “Решихме да дадем шанс на студентите да се утвърдят, като предложат проекти за униформено облекло на нашите служители. Разчитаме на свежите идеи и разкрепостения им стил”, заяви г-н Георги Минчев – собственик на сладкарници “Неделя”.

Добри думи трябва да се кажат и за други университетски възпитаници по моден дизайн. Успешна бе изявата на абсолвенти по мода от Нов български университет по време на Балканското изложение на облекло и текстил “BGate”, организирано от Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил през първите дни на месец октомври 2006 година в “Интер Експо Център”. Техните колекции, обединени под сборното наименование “Някъде там” показаха сериозен творчески заряд, смелост и нагласа към експеримент. Какво още се случи с новата генерация дизайнери, изявяващи се у нас и зад граница?

Успешно продължи реализацията на двама от стипендиантите на консултантска къща “От игла до конец” – Десислава Стойчева (в Австрия и Швейцария ) и на Станислав Петров (в Италия). Триумфално бе стажуването на друга наша стипендиантка - младата българска дизайнерка Мария Дойчинова, която в продължение на няколко месеца асистираше на световно известни дизайнери в Лондон. Първоначално тя помагаше в подготовката на есенно-зимната колекция 2006-2007 на Ролан Муре – френски стилист, базиран в английската столица. След това тя бе приета да стажува и работи в екипа на един от най-известните съвременни британски авангардисти Хюсеин Чалаян. Крайният резултат бе включване в неговото ревю на модел на Мария Дойчинова, показан в Париж т.г. В алманаха неведнъж е отбелязвано развитието на таланта на Мария, затова тук само ще напомним, че тя завърши моден дизайн в Академията за приложни изкуства във Виена и нейната дипломна работа “Готик Андалу”, инспирирана от филма “Андалузкото куче” на Салвадор Дали и Луис Бунюел, бе оценена най-високо от журито, в т.ч. и от световното списание “Вог”.

В продължение на няколко месеца дизайнът на аксесоари на прочутата модна къща “Пако Рабан” бе в ръцете на Ина Асса. Младата дизайнерка е възпитаничка на елитния моден колеж “Ес Мод Интернасионал” (Париж). Дъщеря е на известния наш художник Греди Асса, но не той предопределя интереса й към модата. Вкъщи обикновено плановете на родителите й сочели архитектурата, но Ина от пет годишна възраст е непреклонна – мода, мода и пак мода. Детинската й мечта се сбъдва преди три години, когато е приета да учи в прославеното дизайнерско училище, а миналата година получава зашеметяващата покана да работи в студиото за аксесоари на Пако Рабан. Предложението идва от Амелия Тениер Бушо, шефка на това студио, и заедно с това преподавателка на Ина в колежа. Още първите й проекти будят възхищението на главния дизайнер на “Пако Рабан” Патрик Робинсън, който мигновено одобрява всички скици на новата асистентка. В колекция пролет-лято 2006 година очилата и част от обувките и чантите са по дизайн на Ина Асса. В момента младата авторка работи върху проекти за дизайн на обувки – тенденция есен-зима 2007-2008 година, възложени й от прочутата модна къща “Франческо Смалто” (Париж).

Знак за качествено развитие отбелязаха и младите майстори на фотообектива. Десетки фотографи, изкушени от темите мода и стил изпробваха уменията си и шансовете си във фотографския конкурс “Италианската мода и стил на живот в България”. Състезанието бе под патронажа на италианския посланик у нас Н.Пр. Джан Б. Кампаньола. Проявата се състоя в рамките на Италианския фестивал в България, а неин главен организатор бе Италианският институт за външна търговия. Смесено българо-италианско жури от експерти, председателствано от Иво Хаджимишев гласува победителите: Иво Николов (І), Веселин Атанасов(ІІ) и Николай Бозаков (ІІІ). Те участваха в летен курс по дигитална фотография, моден и вътрешен дизайн в Новата академия за изящни изкуства – Милано. Важна подробност, съпътстваща конкурса беше обстоятелството, че произведенията на 30-те най-добри фотографи, участвали в състезанието бяха изложени в галерията на Червената къща – “Андрей Николов”. Кулминация в проявата бе и специалната лекция на тема “Нов дизайнерски речник”, която в препълнената зала на галерията изнесе Алесандро Гуериеро – президент на Новата академия за изящни изкуства и представител на поставангардния италиански дизайн “Алхимия”.

 

1. Предговор
2. Българската мода: нова комуникация или криза на публичността?
3. Мода и хуманизъм
4. Златна Игла 2005
5. Моден Меркурий 2006
6. Новата генерация дизайнери
7. Изпитанията на Европейския Съюз

19. Модел на Методи Пандев
Фото: © Любомил Драганов

20. Модел на Елисавета Катеринова
Фото: © Любомил Драганов

21. Модел на Троян Пламенов
Фото: © Любомил Драганов

22. Модел на Васил Костадинов
Фото: © Любомил Драганов

23. Модел на Ива Плавчева
Фото: © Любомил Драганов

24. Модел на Ирина Рахова
Фото: © Любомил Драганов

25. Модел на Василен Милков
Фото: © Любомил Драганов

26. Модел на Васко Кузманов
Фото: © Любомил Драганов

27. Модел на Елена Вангеловска
Фото: © Любомил Драганов

28. Модел на Полина Кубратова
Фото: © Любомил Драганов

29. Модел на Деница Бакърджиева
Фото: © Любомил Драганов

30. Мария Дойчинова и Хюсеин Чалаян
Фото: Личен архив на Мария Дойчинова

30. Моден проект на Ина Асса
Фото: Личен архив на Ина Асса

31. Ина Асса
Фото: Личен архив на Ина Асса


Copyright © 2007 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg