І. МОДА И ХУМАНИЗЪМ

В редица отношения изминалата 2006 година беше показателна за добрите сърца на голяма част от хората, ангажирани с дизайнерска дейност, моден бизнес или с производство на облекла и допълнения. Със своята хуманна и дарителска дейност към крайно нуждаещите се деца, сирачета, студенти, пенсионери, болни и пострадали при бедствия и аварии всички те дадоха чудесен пример за високо развито чувство за социален дълг и гражданска отговорност.

Под патронажа на съпругата на българския президент Зорка Първанова в Резиденция Бояна се състоя премиерата на Алманах на българската мода 2006. Изданието за втора поредна година подкрепи националната кампания за борба с рака на гърдата, която преминава под патронажа на първата дама. Чаровната Ирен Онтева енергично води благотворителния аукцион за събиране на средства за борба с рака на гърдата чрез първите екземпляри на алманаха, номерирани и подписани от неговия автор. Фирма “Софсток”, народната представителка Весела Драганова, Николай Хаджидончев, Емил Арабаджиев от “Денил”, Мария Теофилова и Петя Стаевска се оказаха най-щедри в наддаването за специалните каталози. За благородната кауза магазини “Галдини” предоставиха елегантни часовници с марките “Дона Каран”, “Фосил” и “Дизел”. Приходите зарадваха също така дечицата от Дом “Св. Иван Рилски” и студентите от специалностите “Икономика на масмедиите”, “Журналистика и масмедии” и “Икономика на социално-културната сфера” на УНСС, които получиха видеооборудване за аудиторията на тяхната катедра.

В луксозното и авторитетно издание, което излезе за шеста поредна година, бяха включени най-известните родни дизайнери, модни къщи и представители на козметиката, фризьорското изкуство, интериорния дизайн, мебелите и като цяло – лайфстайла. Алманах на българската мода 2006 бе издаден на български и английски езици и разпространен в целия свят. В уводната статия на автора е направен концептуален преглед на най-добрите постижения в модния дизайн у нас. В официалната премиерна вечер своите най-нови колекции показаха Виргиния Здравкова, Елеонора Кирилова, Биляна и Петър – “Бипоне”, Кръстана Драганова, Николай Пачев, модните къщи “Гизия”, “Ирида”, “Квят”, “Люсил”, “Мирó” и “Тани”. Милка Александрова – Бучи (вдъхновена от “Бомбай – Сапфир”) и Мария Недкова (инспирирана от “Мери Джейн”), демонстрираха уникални модели. Благотворителният спектакъл бе уважен също и от Анастасия Мозер, Мария Петрова, Светлана Лечкова, Силвия Василева, Ясмин Блюмич, Мирослав Печев, Олга Сандова, проф. Греди Асса, баронеса Марияна Гендович и др.

През пролетта на 2006 година известната наша компания “MDL”, представителка на много авторитетни чуждестранни модни марки, сред които “Бенетон”, “МаксМара” и “Ерменеджилдо Дзеня” заедно с учениците от Американския колеж в София направи дарение на дом за деца в неравностойно положение - дрехи на стойност над 12 000 лева, както и организира специално празненство – увеселително парти за тях съвместно с група “Бонбон”. Във връзка с 40-годишнината на “Бенетон” същата фирма предостави безплатно облекла за всички служители на Софийската градска галерия. “MDL” подкрепи и кампанията на първата дама за осигуряване на работни места на деца - абитуриенти, лишени от родителски грижи.

Значимо хуманно събитие бе проведеният благотворителен търг на кукли «Барби», облечени от известни български дизайнери. Събитието се състоя на 1 ноември 2006 година в рамките на Международната седмица на блондинките. Организатори бяха Олга Ускова, председател на Руския бизнес клуб и Наталия Столярова, председател на Международната асоциация на блондинките, а събраните средства от хуманния аукцион - дарени за децата от дом “Надежда”. Дизайнерите които подкрепиха благородната кауза бяха Албена Александрова, Милка Александрова – Бучи, Паола Апси, Антоанета Долкина, Жана Жекова, Виргиния Здравкова, Нели Колева, Светослава Траянова, Мария Мичева, Елена Москвичова, Ирина Флорин, Мирослава Шопова, както и модните къщи “Ирида” и “Тани”. На специална изложба бяха представени кукли “Барби”, облечени от Валентино и Слава Зайцев. На търга най-висока цена достигна куклата, облечена от Паола Апси – 2700 лв. Нейна собственичка вече е бизнесдамата Мария Теофилова.

Не биха могли да се изброят всички форми на благотворителност, пряко или косвено реализирани от нашия моден дизайн, но е справедливо да се спомене поне още една – уникалният ревю-спектакъл в хотел “Хилтън” през ноември 2006 година, в който редом с топмоделите на “Визаж модел груп” дефилираха жени, болни от рак на гърдата. Събраните средства бяха дарени на 32-годишната Катя Нанева ( една от участничките в ревюто ), за да осъществи така мечтаната от нея реконструкция на оперираната си гърда. В хуманното начинание доброволно се бяха включили артисти, режисьори, медии и журналисти. Водещ бе Христо Мутафчиев, а сред изпълнителите – популярната и талантлива актриса Елена Димитрова. Модата и красотата обединиха българките, справили се с коварната болест. На ревюто бяха показани козметиката и грима на “Есте Лодер” и модели на “Бети Баркли”. Вечерта, която ознаменува края на Световния месец за борба с рака на гърдата бе организирана от фармацевтичната компания “Астра Зенека” и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания. Модата и модните прояви със своя дълбоко артистичен и естетичен развлекателен характер и занапред трябва да служат на благородните хуманни каузи, подкрепяйки сираци, талантливи деца, болни и нуждаещи се хора. Примерът в най-развитите държави по света е заразителен и цитираните по-горе примери са красноречиво доказателство за това.

 

1. Предговор
2. Българската мода: нова комуникация или криза на публичността?
3. Мода и хуманизъм
4. Златна Игла 2005
5. Моден Меркурий 2006
6. Новата генерация дизайнери
7. Изпитанията на Европейския Съюз

2. Модел на Биляна и Петър - “Бипоне”,
Фото: © Божидар Марков

3. Модел на Николай Пачев
Фото: © Божидар Марков

4. Модел на “Ирида”
Фото: © Божидар Марков

5. Модел на Милка Александрова – Бучи, вдъхновена от “Бомбай – Сапфир”
Фото: © Божидар Марков

6. Модел на Мария Недкова, инспирирана от “Мери Джейн”
Фото: © Божидар Марков


Copyright © 2007 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg