III. МОДЕН МЕРКУРИЙ 2006

На бляскава церемония в сградата на Русенската опера Академията за мода раздаде годишните си награди за моден бизнес “Моден Меркурий 2006”. Това стана в рамките на Дните на българската мода, организирани от Община Русе, Академията за мода, Областна администрация и Браншовия съюз на производителите от леката промишленост в Русе под патронажа на Румен Овчаров – министър на икономиката и енергетиката. Събитието бе пропито от духа на евроинтеграцията и посветено на предстоящото членство на България в Европейския съюз. Проектът си бе поставил следните по-важни цели:

  • Да отличи с наградата “Моден Меркурий” на Академията за мода най-добрите представители на българския моден бизнес и предприемачество през 2006 г.
  • Да представи на обществеността най-ярките постижения в българската мода.
  • Да стимулира (в цялата страна и в частност в Русе) създаването на модерни и висококачествени облекла с марката “Made in Bulgaria”.

Знакова бе причината Академията за мода да избере Русе като място за провеждането на Дните на българската мода (24 и 25 септември 2006 година) и да покани десетки модни къщи и творци да покажат най-новите си произведения. Както за Академията, така и въобще за нашето общество, Русе е перлата на българската модна индустрия и заедно с това – име символ за високата класа на отечествената мода. Най-големият браншови съюз въобще у нас е Браншовият съюз на леката промишленост в крайдунавския ни град. Известно е, че над 250 са русенските фирми за облекло и текстил, както и че близо 13 000 души работят в този бранш там. Друга сериозна причина е, че Русе е входът към обединена Европа, а Дните на българската мода 2006 не случайно бяха посветени на евроинтеграцията. И децата знаят, че преди повече от сто години тъкмо през този красив дунавски град, наричан и днес “малката Виена”, са влизали новите модни тенденции. Първата или една от първите модни къщи у нас е създадена само няколко години след Освобождението от турско робство и това е ателието за дамски и детски шапки в Русе “С.&Р. Блаунщайн”. Важна причина за провеждането на русенските дни на модата бе и самата инициатива на Браншовия съюз – на неговата председателка Магдалена Стоянова и на такива активни членове като Камен Обрешков, Красимир Иванчев и др. Една от най-важните амбиции на организаторите на Дните на българската мода в Русе бе да се откроят най-добрите производители на облекло и текстил у нас, както и да се покажат най-новите колекции не само на русенските дизайнери, но и на някои от най-добрите български дизайнери – от София, Пловдив, Карлово, Ловеч, Велико Търново и др. Международната теоретико-практическа конфренеция, посветена на производството и техниките за създаване на конфекция също допринесе за консолидацията на българските дизайнери и предприемачи в модния бизнес. Темата на конференцията бе “Производствени и търговски практики в модния бизнес”, а сред лекторите изпъкнаха Йозеф Щраубе от Германия, Роберт Александрийски, Силвия Кабаиванова, Милка Димитрова, Красимир Искъров и др.

Носители на “Моден Меркурий 2006” за успехи в модната индустрия и предприемачество станаха: “Маркам” за моден бизнес и високо качество в производството на българско облекло; Виргиния Здравкова - за уникален принос в развитието на модния бизнес по света; “И.Н.А. Трейдинг” - за високо качество и развитие на бизнеса с оборудване и материали за модната индустрия; “MDL” - за най-успешно представителство на чуждестранни модни марки у нас. Браншовият съюз на производителите от леката промишленост – Русе беше отличен със специален плакет за колективен принос към българската модна индустрия. В церемонията по връчването на наградите взеха участие министър Румен Овчаров, инж. Божидар Йотов – кмет на Община Русе, Мария Димова – областен управител, миналогодишният носител на “Моден Меркурий” Мирослав Стамов (“Миро”) и ръководството на Академията за мода.

На грандиозния ревю-спектакъл своите най-нови колекции показаха “Антоан Вил”, “Арда”, “Аура Фешън”, “Блу Гърл”, “Виргиния Ателие”, “Грънчаров и Син”, “Джи-Ес-Ти”, “Дунавска коприна”, “Естел Колекшън”, “Ирида”, “Квят”, “Лунен Камък”, “Магик”, “Маркам”, “Миро”, “Панел” (Турция), “Рошавата Гарга”, “Стил В”, “Съгласие”, “Тани” и “Триумф Интернационал”. Сред гостите на събитието се откроиха народни представители, общински съветници и ръководители на държавни институции в град Русе. Специално за събитието пристигна и Кристина Елена Дину – зам.-префект на Гюргево.

 

1. Предговор
2. Българската мода: нова комуникация или криза на публичността?
3. Мода и хуманизъм
4. Златна Игла 2005
5. Моден Меркурий 2006
6. Новата генерация дизайнери
7. Изпитанията на Европейския Съюз

16. Модели на “Маркам”, пролет-лято 2007.
Фото: © Архив на Академия за мода /© Александър Нишков

17. Модел на “Миро”
Фото: © Архив на сп. «Диета и красота»

18. Новите носители на “Моден Меркурий” и официалните лица на церемонията.
Фото: © Архив на Академия за мода /© Александър Нишков


Copyright © 2007 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg