БЛАГОТВОРИТЕЛНАТА МИСИЯ НА
БЪЛГАРСКАТА МОДА

Безспорно сред най-положителните симптоми през последната година може да се отбележи растящата хуманитарност и благотворителност на българската мода. Най-често нашите дизайнери правят дарения на сираци, на деца, лишени от родителски грижи и на малоимотни и поставени в неравностойно положение младежи. Това става по повод на коледните и абитуриентските празници, 1 юни - Денят на детето и др. В "модната благотворителност" преобладават даренията в натура - дрехи, обувки, шалове, ръкавици и пр., за сметка на платените стипендии или пък парични награди на изявили се млади стилисти - от Националната художествена академия, НАТФИЗ "Кр.Сарафов", Нов Български Университет, Свободната академия "Жул Паскин" и другите колежи по мода и дизайн у нас. Поради организационни неуредици / но не от страна на Форум Българска мода /, например, не се осъществи пълноценно конкурсът "Сребърната нишка", проведен в първата вечер на Форум Българска мода - през април 2003 година; единични и спорадични са случаите, когато индивидуални дарители или пък фондации отделят парични средства за обучение и субсидиране на младите дизайнерски таланти. "Миролио груп", например, полага похвални усилия и непрекъснато дарява с платове студенти по моден дизайн. Такава практика години наред поддържа и фирма "Стенли" - вносител и производител на класически и авангардни тъкани.

И все пак кои бяха основните дарители и меценати през последните дванадесет месеца? И в какво се изразяват благородните им жестове? Традиционно сред най-големите дарители е Форум Българска мода с почетен председател Иван Чалъков. От ноември миналата година до октомври тази година Форумът е осъществил или инициирал следните по-важни дарения. С храни "Роял Фуудс Холдинг" е дарил домовете за отглеждане и възпитание на деца лишени от родителски грижи "Никола Вапцаров" в село Слатино, Кюстендилско, "Пеню и Мария Велкови" - във Велико Търново, "Асен Златаров" в град Якоруда, Благоевградско и в град Рила, Кюстендилско. Фирма "Кенди" е доставила безвъзмездно супи и сокове на домовете "Радост" в село Дрен, Радомирско и дневния център за деца с физически увреждания в Благоевград."Орифлейм и "Майкрософт България" са предоставили компютри на дома за отглеждане и възпитание в град Панагюрище. Парични средства са отделили фирмите "Макси" / две хиляди лева за десет дома за отглеждане и възпитание във Велинград, Брацигово, Лесичово, Пазарджик и др. / и "Селект дистилъри" / две хиляди и петстотин лева за домове за отглеждане и възпитание в градовете София, Русе, Велико Търново, Враца, Монтана, Варна и др. С храни и сокове са дарили домовете за отглеждане и възпитание в село Кошарица, Бургаско и град Долна Баня, Софийско, съответно фирмите "Победа" и "Линк".

Търговският център ЦУМ през декември 2002 година направи дарение в полза на дом за сираци и дом за стари хора чрез фондация "Св. Никола". В периода май - октомври 2003 година по покана на международния клуб на жените, ЦУМ започна работа по производството на благотворителен календар, част от кампанията за борба с рака на гърдата, която се състоя през октомври т.г. Не е без значение фактът, че през септември 2003 година Централният универсален магазин, чийто изпълнителен директор е г-жа Таня Гюрова, осигури офис в своята сграда на Софийския клон на Националното сдружение на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници. През октомври 2003 година ЦУМ посвети есенно-зимното си ревю на тазгодишната кампания за борба с рака на гърдата, представяйки благотворителен календар със снимките на дванадесет жени, победили болестта. През същия месец търговският център заедно с фондация "Щедро сърце" осъществи акция за набиране на средства в полза на болните от множествена склероза.

Моден салон за абитуриенти, респ. Калоян и Христо Карадочеви съвместно с "Мис България 2001" Ивайла Бакалова организираха под почетния патронаж на Камелия Касабова, зам.-председател на Народното събрание, благотворителна кампания на 17 май 2003 година в зала "Света София" на нашия парламент. Целта бе да се подпомогнат децата-абитуриенти, лишени от родителски грижи. В хуманната изява се включиха много наши дизайнери и модни къщи като Венета Атанасова, Венета Василева, "Вог вижън", Деси Москова, Джина Ник, Диана и Ани Найденови, Елена Москвичова, Жана Жекова, "Ирида", "Люсил", Мария Недкова, Натали Генова, Нели Праматарова, Нина Тодорова, Тотка Дочева, Фани Пападопулу, Юлия Проданова, дует "Каризма" и др.

"Визаж модел груп" и фондацията "Децата на България" с президент Евгения Калканджиева организираха за децата от Дома в Калотина един ден в "София ленд" - посещение на представление от Мариета и Марионета. Всички конкурси, организирани от "Визаж модел груп" са обвързани с благотворителни инициативи. За едногодишния период бяха предоставени дарения от конкурса "Мис България 2003" на дома за отглеждане и възпитание в Калотина и от конкурса "Визаж Моделс 2002" на дома за сираци и деца в неравностойно положение "Христо Ботев" в кв. "Горна Баня" София. През месец ноември 2002 година в курортен комплекс "Албена" фондация "Децата на България" организира съвместно с Министерството на спорта футболен турнир, в който взеха участие деца от осем дома от различни наши градове.

Агенцията за модели "Ексграунд" с президент г-жа Розалия Тинкова следва интересен благотворителен принцип: от хонорарите за участията на всеки един модел се удържа по един лев и в края на всяко шестмесечие събраната сума се дава на различни благотворителни програми. Обикновено всеки голям конкурс се съпътства от специална хуманитарна и социална програма. Във връзка с конкурса "Супермодел на България 2003" през септември 2003 година бяха раздадени подаръци на питомците в Дома за деца и юноши, лишени от родителски грижи в квартал Драгалевци, София. Участничките в конкурса осиновиха хималайската мечка Дино, а самата Розалия Тинкова осинови пантерата Констанца от зоологическата градина.

Агенцията за манекени и фотомодели "Ивет фешън" предаде през декември 2002 година на Дома за сираци в град Перник всички награди, спечелени в телевизионното предаване "Семейни войни". След регионалния си конкурс на първи юни 2003 година агенцията раздаде подаръци в същия дом в Перник.

Със сериозен социален ефект бяха и някои отделни благотворителни акции. С успех приключи инициативата на две от най-известните ни манекенки и фотомодели Биляна Цветкова / "Кралица на красотата" за 1999 г. / и Бояна Димитрова / "Кралица на красотата" за 2000 г./. Съвместно с Българския червен кръст те организираха благотворителен бал в ресторант "Скай плаза" на НДК на 22 април 2003 година. Целта бе да съберат парични помощи за три деца в неравностойно социално положение / инвалиди /. Биляна и Бояна успяват да съберат тринадесет хиляди лева и да ги предадат на майките на нуждаещите се деца. Същите манекенки организират на 1 юни 2003 година празник в "София ленд" за деца на загинали полицаи и за децата от софийския дом "Асен Златаров" / ж.к."Надежда" /. Тържеството преминава под егидата на генералите Бойко Борисов и Васил Василев. Биляна Цветкова и Бояна Димитрова успяват да привлекат и допълнителни дарители като Българския спортен тотализатор, който подарява на всяко дете по една "Детска енциклопедия" и фирма "Руен", която дарява тишъртки на всички дечица.

По установила се вече традиция първите номерирани и авторски подписани екземпляри на "Алманах на българската мода 2002-2003" се разпродадоха с благотворителна цел по време на неговата премиера. Със събраните над 1900 лева беше учредена стипендия за студент по моден дизайн и първият носител стана Станислав Петров от римската академия за висша мода "Ла Коефия". С част от средствата бяха дарени и децата, лишени от родителски грижи от столичния дом "Св.Иван Рилски" . На коледното тържество свое ревю детска мода показа Илона Шаламанова. За тортата се погрижи сладкарница "Гаврош", а многото лакомства, играчки и лекарства бяха осигурени от закупилите алманаха / сред които Аспарух Карастоянов, Миню Стайков, Петър Янкулов, "Нокиа България", "Скин лайн", Лилия Николова, "Модус Арт", "Нова идея ХХI век" , "Пи Ем Пи България" и още много други /. Със съдействието на телевизионното предаване "От игла до конец" всички деца от дом "Св.Иван Рилски" получиха възможността да ползват безплатно и игрите в увеселителния парк "София Ленд". В предишни години "От игла до конец" също със средства от благотворителни разпродажби на книгите "Световната мода" и "Алманах на българската мода" за децата от дома "Св.Иван Рилски" закупува телевизор, хладилник, както и предоставя много храни, обувки, играчки и пр.

На 12 декември 2002 година в зала "Света София" учениците от НСОУ "София" с преподавател Таня Тосева и със съдействието на различни организации и личности проведоха благотворително ревю със собствени произведения, създадени от тях облекла и аксесоари. То бе под патронажа на Камелия Касабова, зам.-председател на Народното събрание и Министерството на отбраната на Република България. 70 млади създатели на облекла показаха 170 модела пред 1300 гости. Средствата, събрани от продажбата на билети за вход и на облекла от ревюто бяха предоставени на дома за сираци "П.Славейков" в столицата.

 

 

1. Предговор
2. Българската мода 2003-04
3. Младите генерации
4, Премиерата
5. Благотворителната мисия на българската мода
6, Златните игли
7. Българската следа по света

34. Любомир Стойков, Весела Стойкова, Миню Стайков и Рени Стайкова – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

35. Евгения Калканджиева, гримирана от Кирил Чалъков – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

36. Бояна Димитрова, Юлияна Кънчева, Любомир Стойков и Наталия Гуркова – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

37. Весела Стойкова, Любомир Стойков и Ивайла Бакалова – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

38. Галина Денчева, главен дизайнер на “Галинел” заедно с лицето на модната къща – Десислава Денчева – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

39. Мария Мичева със своята колекция – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

40. Аспарух Карастоянов, Калин Стойков и Любомир Стойков – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

41. Борис Ангелов, Любомир Стойков и Нели Топалова – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

42. Весела Стойкова, Любомир Стойков, Наси Илчева и Нели Рангелова – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

43. Мария Теофилова / бизнесдама за 2002 г. / и Любомир Стойков – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов

44. Любомир Стойков и Калин Стойков – премиера на Алманах 02-03
Фотo: © Галин Ненов


Copyright © 2003 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg