МЛАДИТЕ
ГЕНЕРАЦИИ

СТУДЕНТИТЕ ОТ
НАЦИОНАЛНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА АКАДЕМИЯ

В Софийската градска художествена галерия се проведе Акция 9 или казано по друг начин - дипломното модно ревю на първия випуск на специалността "Промишлени изкуства - Мода" на Националната художествена академия. Водещият преподавател на първите дипломанти Мариела Гемишева и най-вече самите студенти се бяха постарали да съединят традиционното и предизвикателното, свежото и класическото в своите дебютни произведения. Шоуто бе уважено от просветния министър Владимир Атанасов придружаван от Светла Златарска, ректора на НХА проф. Иван Газдов, Венцислав Арнаудов, шеф на програма "Сократ", проф. Греди Асса, Джулия Бул, актрисата Емануела Шкодрова, дизайнера Веселин Йорданов и много други ВИП гости.

Първите дипломанти на специалността "Промишлени изкуства - Мода" в Националната художествена академия са Адриана Герасимова, Таня Кънева, Македонка Ангелова, Никола Тенев, Миглена Николова, Елена Спасовска, Тина Якимова, Атанаска Петрова и Александър Гергинов. Техните колекции се олицетворяваха от богините - музи - покровителки и вдъхновителки на науката и изкуството - Мелпомена, Калиопа, Евтерпа, Клио, Урания, Ерато, Полихимния, Терпсихора, Талия. Проектът имаше за цел да изгради самостоятелно мислене на всеки от младите автори така, че да се постигне цялостен образ в контекста на модата като социо-културен феномен, отнасящ се днес към проблемите и смисъла на изкуството.

Сред целите на дипломното модно ревю на първия випуск на художествената академия бяха също така провокирането на способностите за задълбочен анализ на времето и изграждане на собствена позиция въз основа на световни взаимовръзки и тенденции в съвременния моден дизайн; култивирането на индивидуална чувствителност към актуалните потребности от естетика и функционалност; толерирането на самостоятелно, оригинално мислене и креативност в процеса на проектиране, изработка и представяне; синтезирането на резултатите чрез колективни дискусии - обстоятелство, което е свързано с изискването процесът на организация и реализацзия на проекта да изгражда толерантност за работа в екип; навлизането в реалните професионални и художествени среди и др.

МАРИЯ ДОЙЧИНОВА
Мария Дойчинова, студентка на дизайнера Раф Симонс, на която отделихме специално място в предговора и на предишния Алманах на българската мода 2002-2003 (4) , продължи да създава оригинални и рафинирани произведения, представляващи микс от нейната собствена дизайнерска философия и безупречна рефлесия на световната модна динамика. Последният є проект, показан на 3 юни 2003 година във виенския комплекс "Арсенал" бе вдъхновен от емблематичния филм на Луис Бунюел и Салвадор Дали "Андалузкото куче". Темата є - "Готик Андалу", представляваше синтез на готика и сюрреализъм. Инсталацията на проекта, както и самото ревю са показани пред 1000 души по време на годишната промоция на студентите по моден дизайн от Академията за приложни изкуства във Виена. Мария Дойчинова използва ултрамодерни техники на представяне / многопластова проекция на облеклата върху главите на три бели кукли, фон от църковни витражи и мултимедия /. Моделите є изразяват творческото є несъгласие с "мръсотията на сегашната мода" и издигане в апотеоз на рафинирания и естетизиран дизайн. Материите са предимно сатен, шифон, коприна и сатенирана вълна. Силуетът съединява теченията "Стрийт фешън" и "Официална вечерна мода" и е разнообразен от множество колани и сребърни катарами. За оригиналната музика / правена специално за инсталацията и ревюто / отново се е погрижил Ди джей "Понте". Комисията е съставена от авторитетни дизайнери, модни журналисти и издатели от цял свят. Отзивите за шоуто и инсталацията са повече от положителни - главната редакторка на френския "Вог" Диян Перне излиза с чудесен отзив в своята страница в Интернет, поднасяйки своите поздравления и акламираща "страхотната атмосфера". Друг член на комисията - Куки де Салваторе също се изказва много ласкаво за постиженията на Мария Дойчинова.

НИНА ТОДОРОВА
24-годишната възпитаничка на Йорданка Чернаева е завършила моден дизайн в Нов български университет - бакалавърска степен, през 2002 година. Още като студентка се откроява със стремеж към собствен почерк, концептуалност и активно търсене на новата визия. Нина Тодорова е редовна участничка във Форум Българска мода, където е показвала своите колекции през последните шест салона. Цени много раздвижения стил и екстравагантните цепки. Набляга на аксесоарите и е силно повлияна от еволюцията на младежките култури по света. Колекцията є, представена в рамките на празниците на културата "Аполония" в Созопол в началото на септември 2003 година, съдържаше тринадесет модела. Секси външност и запомнящи се орнаменти на тюлена основа бяха сред основните акценти в нейните послания. Нина Тодорова предпочете пастелните тонове, редом със зеленото, оранжевото и черното. Умелото съчетаване на фини материи и ръчни плетива произвежда ефект на автентизъм, непринуденост и практичност успоредно с лансирането на елегантност от нов тип. За духа на модерност допринасят асиметричните кройки и множеството наслагвания и напластявания на прозрачни материи. Впечатление правят блузите тип "поло", които са плетени ръчно и якетата от букле. Престилчените препаски пък допълват усещането за нов, разнообразен и свеж маниер и дизайн.

 

 

1. Предговор
2. Българската мода 2003-04
3. Младите генерации
4, Премиерата
5. Благотворителната мисия на българската мода
6, Златните игли
7. Българската следа по света

5.Модел на Никола Тенев - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

6.Модел на Миглена Николова - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

7.Модел на Елена Спасовска - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

8.Модел на Адриана Герасимова - дипломант в Националната художествена академия
Фотo: © Галин Ненов

9.Модел на Адриана Герасимова - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

10.Модел на Таня Кънева - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

11.Модел на Македонка Ангелова - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

12.Модел на Тина Якимова - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

13.Модел на Атанаска Петкова - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

14.Модел на Александър Гергинов - дипломант в Националната художествена академия
Фото: © Симеон Леви

15.Модел на Мария Дойчинова
Фото: © Личен архив на Мария Дойчинова

16.Модел на Нина Тодорова
Фото: © Галин Ненов


Copyright © 2003 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg