ІІ. БЛЯСЪКЪТ НА ЗЛАТНАТА ИГЛА

За тринадесета поредна година Академията за мода връчи своята най-престижна награда “Златна игла”. Кои са новите носители на тази най-желана награда за стил у нас? Албена Александрова завоюва за трети път наградата “Златна игла” на Академията за мода. Това стана ясно след като приключи прякото електронно гласуване на 36-членното журналистическо жури за най-добрите в българската мода през 2006 година. Резултатите от гласуването бяха удостоверени от нотариус Аксения Монова. Останалите победители са: “Зебра” – за модна къща на годината, Ангел Цветанов – за моден фотограф на годината, Кирил Чалъков – за гримьор на годината. Поощрителната малка “Златна игла” за най-успешен дебют през 2006 година бе връчена на поппевицата Ирина Флорин. Златна игла за цялостен принос получи известната наша дизайнерка Жана Жекова – майсторка на официални и абитуриентски облекла. Изящните статуетки “Златна игла” по традиция са изработени от бижутера Анжело Красини.

БЛЯСЪКЪТ НА ЗЛАТНАТА ИГЛАНа гала вечерта “Златна игла” бяха представени и най-актуалните летни предложения на популярни модни къщи и дизайнери. Специални колекции показаха студио “Паола Апси”, “Триумф Интернационал”, модна къща “Монро” с дизайнер Милена Цончева, българските очила “Квят”, бутик “Еймс Джи”  - колекции на словенската марка “Октобер” и очилата на “Линда Фароу Винтидж”, както и авторски модели на дизайнерката Петя Димитрова.Водещи на вечерта бяха популярните лица на телевизия Би Ти Ви - и от предаването “Огледала”. В официалната церемония взеха участие Светлана Лечкова – управител на хотелски комплекс “Империа” – Сливен, Анжелина Кьосева – “Триумф Интернационал” (София), Валерия Жекова – управител на И.Н.А. Трейдинг и председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил, Мони Франсес – носител на приза “Златна игла 2005” за моден фотограф на годината, Мирослав Печев – собственик на компанията “Софсток” – официален представител на кафе “Лаваца” за България, Виргиния Здравкова – предишната носителка на Златна игла за дизайнер на годината и Таня Методиева – дизайнер на модна къща “Тани”, носителка на “Златна игла 2005” за модна къща на годината. Официалната церемония по връчването на приза се проведе в студиото на телевизионното предаване “Огледала”.

БЛЯСЪКЪТ НА ЗЛАТНАТА ИГЛАВсички носители на “Златна игла” бяха поздравени лично от председателите на Академията за мода – Донка Ганева и Любомир Стойков. Сред гостите в студиото се откроиха и председателката на Партията на българските жени Весела Драганова, дизайнерката Натали Генова, Ники Кънчев, Мартина Вачкова, дует “Ритон”, Деси Банова, Сашо Диков и много други. В спектакъла заслужени аплодисменти получиха и екипите на Bourjois и Luxor Fashion Salones, които се погрижиха за перфектните грим и прическа на очарователните модели. Добре е да припомним какво споделиха някои от победителите в този уникален по рода си национален конкурс за красота, елегантност и висок стил:

Жана Жекова: “Модата, която вече наричаме осмото изкуство, също заслужава своите награди, а всеки творец заслужава своите тридесет секунди слава. Поне толкова! Благодаря ви, че ме уважихте с тях за пореден път. Благодаря на Академията за мода за високата оценка. Специални благодарности на моя всеотдаен екип, начело с моделиерката Таня Йорданова. Благодаря много и на публиката, и на моите почитатели.”

Албена Александрова: “Въпреки, че получавам Златна игла за трети път, аз съм доста притеснена. Във всеки случай това е твърде романтично...Тази награда е екипна. Тя не е само на Албена Александрова. Тя е на цялата модна къща “Рошавата гарга”, защото ако не бяха всички те – нямаше да има и Албена Александрова”.

Цветелина Бранкова: “От собствено име и от името на целия колектив на “Зебра” искам да благодаря на Академията за мода и на модните журналисти, които за втори пореден път връчват на “Зебра” тази престижна награда”.

Кирил Чалъков: “Искам да благодаря на всички членове на Академията за мода за това, че за втори път ме ощастливяват с тази Златна игла. Първият път беше невероятно вълнение, но вторият път май че е още по-голямо, защото ти разбираш, че твоето изкуство продължава да вълнува всички вас – дамите, които ползвате нашите идеи за красота. Благодаря също на всички колеги, с които се опитваме да създаваме мода. Недейте да вярвате на тези, които казват, че мода в България няма. Може да е трудно да се създава, но такава има и мисля, че Академията за мода е един истински бастион, който повече от десет години поощрява нашите опити и успехи. Затова още веднъж благодаря! Чест е за мен!”

 

 

Предговор

Съвременната мода: Нови критерии, нови генерации

Състояние и тенденции в българския моден дизайн

Блясъкът на Златната игла

Устремът на новата геерация

Снимки:

9. Носителите на Златната игла 2006 (отляво надясно) – Силвия Борисова, Цветелина Бранкова, Албена Александрова, Жана Жекова, Кирил Чалъков и Ангел Цветанов
Фото: © Божидар Марков

10. Специална колекция на Паола Апси, вдъхновена от българския фолклор, ревю-спектакъл “Златната игла” – май 2007 г.
Фото: © Божидар Марков

 


Copyright © 2005 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg