І. НОВОТО ПОКОЛЕНИЕ

През лятото на 2004 година се проведе дипломното ревю – спектакъл на студентите специалност “Промишлени изкуства - мода”, степен бакалавър на Националната художествена академия - София. Проектът носеше символичното заглавие “ЛЕТИЩЕ” и беше възможност за първа професионална изява на групата млади модни дизайнери. Свои творби представиха дипломантите Йоана Маринова (тема “Етапи”), Ратка Джамбазовска (тема “Глобализация”), Верица Цаковска (тема “Идентичност”), Стефка Димитрова (тема “Хаос”), Антония Пашова (тема “Един мъж на летището”), Константин Стоянов (тема “Невербално”), Оливера Атанасовска (тема “Пътуване в киберпространство”), Ванчо Кертаков (тема “Бермудски триъгълник”), Станка Трайкова (тема “Истинското в него”), Леда Екимова (тема “Летище”), Христина Николова (тема “Свобода”), Живка Дачева (тема “Коридор”).

Преподавателският екип на младите творци е в състав проф. Греди Асса, проф. Панайот Панайотов, доц. д-р Любомир Стойков, доц. Майа Богданова, Боряна Цанева, Екатерина Цанева, Мариела Гемишева, Сандра Клинчева, Веселин Йорданов и Ани Аврамова.Целта на проекта е създаване на модна колекция и представянето й пред публика. Темата “ЛЕТИЩЕ” способства да се привлече вниманието на обществото върху проблеми, свързани със съвременното изкуство, култура и междуличностните взаимоотношения. За участниците в проекта тя дава достатъчно свобода за демонстрация на личната им позиция, в контекста на съвременните модни тенденции.

Предоставя им възможност да направят анализ на времето, в което живеем, като се наблегне на Летището, като средище – световна сцена, върху която едновременно се сблъскват и разминават различни националности, културни и модни традиции. Темата разполага с богати възможности за интерпретации, позволява цялостна творческа изява, демонстрация на съвременно модерно мислене и индивидуални креации от страна на членовете на групата. Фактът, че половината от участниците са чуждестранни студенти, позволява да се изследва и развие темата за толерантността, като проблем на съвремието.
Най-общо темата “ЛЕТИЩЕ” може да бъде разглеждана като кръстопът; неутрално и гостоприемно място, което събира хора без да ги среща. Навлизайки в детайли, участниците в проекта застъпват някои от възможните направления на темата.

Тя може да бъде разглеждана като движение в реалното пространство на хората от различни поколения, с различна културна идентичност, предприели пътуване през живота, в търсене на посоката. Пътуване в миналото, през настоящето, или с билет за бъдещето. Пътуване в реалността, фантазията, или в кибер-пространството. Пътуване в проблемите на съвременното общество: глобализация; интеграция; пасажерът в надпреварата за място в полета на живота и т.н. Дипломното ревю се осъществи с любезното съдействие на Сорос Център за културни политики ; национален фонд “Култура”; PROHELVETIA – Швейцарска културна програма за България; L`OREAL; Национална художествена академия; ROLLMAN. Гримът беше дело на Мариана Михайлова и Ани Андреева, а прическите на Милена Найденова и L`OREAL. Манекените на модна агенция “Визаж”представиха моделите на младите дизайнери.

Успехът в изявите на новите генерации български дизайнери съвсем не се изчерпва само с бакалавърското ревю на студентите от Художествената академия. Силни творби представиха и студентите по моден дизайн от Нов български университет, както и такива млади модни творци като Десислава Стойчева, Мария Дойчинова / наскоро тя бе одобрена за асистентка на известната френска дизайнерка Вероник Лерой /, Милена Добрева / която премина курс по обучение в Лондон и бе – макар и за кратко време – на стаж при прочутата кралица на пънк модата Вивиън Уестууд /, Цветелина Бранкова – Танева и Силва Борисова за модна къща “Зебра”, Нина Тодорова, Ани и Краси Стефанови / Студио “Кав” /, Николай Пачев и др.

 

1. Предговор
2. Българският моден дизайн през 2004-та година
3. Новото поколение
4, Премиерата на алманах 2003-2004
5. Задграничните успехи
6, Златна игла 2003
7. Как колегите журналисти оценяват изминалата модна 2004 година?

1.Модел на Йоана Маринова от колекцията й с тема “Етапи”.

2.Модел на дипломантката Ратка Джамбазовска – тема “Глобализация”.

3.Модел на Верица Цаковска – тема “Идентичност”.

4.Модел на Стефка Димитрова от колекцията, озаглавена “Хаос”.

5.Модел на Антония Пашова – тема “Един мъж на летището”.

6.Модел на Оливера Атанасовска – тема “Пътуване в киберпространството”.

7.Модел на Ванчо Кертаков от колекцията му “Бермудски триъгълник”.

8.Модел на Леда Екимова – тема “Летище”.

9.Модел на дипломантката Христина Николова – тема “Свобода”.

10.Модел на Живка Дачева от колекцията й със символичното заглавие “Коридор”.

Фото: © Никола Апостолов


Copyright © 2005 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg