4. Предишните издания на Алманаха на българската мода

Първите издания на Алманах на българската мода® пожънаха забележителен успех. Те получиха високата оценка на много чуждестранни експерти и журналисти, сред които и на г-н Давид Пизанти - експрезидент на "Прет-а-порте Париж", на г-жа Сандра Холтби - директор на Лондонския колеж за мода, на г-н Стен Хърман, президент на Съвета на модните дизайнери в Америка, на модния предприемач и бизнесмен Лучано Бенетон, на топдизайнери като Кармен Карвен и Кристиан Лакроа и др. Това уникално по рода си издание е посветено на водещи наши създатели, производители и търговци на облекла, допълнения, парфюмерия, козметика и украшения, мебели и интериорен дизайн. Луксозният и многоцветен каталог има за цел да представи с отделни статии, модна информация и илюстрации дизайнери, модни къщи, ателиета и фирми, производители, търговци и вносители на модни стоки, мебели и аксесоари.

Намерението на автора съставител е по този начин да обобщи основната мрежа в индустрията и разпространението на модни стоки и допълнения, улеснявайки клиенти и ценители на този тип продукти и сближавайки интересите на производителите, търговците и потребителите.

4. 1. Премиера на Алманах 2000

Алманах на българската мода 2000 с автор съставител Любомир Стойков е дело на издателска къща "От игла до конец"®. Подизпълнител (дизайн, предпечат и печат) е екипът на сп. "SuperMаркет" с ръководител Донка Ганева и художник Симеон Кръстев. В паркхотел "Москва" на 7 декември 1999 година се състоя премиерата на алманаха, който бе представен от проф. д-р Иван Славов както на специалната пресконференция, така и на коктейла по този повод. Присъстваха много наши дизайнери, ювелири, коафьори, гримьори, манекени, козметици и модни предприемачи, които са представени на страниците на Алманаха на българската мода. Събитието уважиха испанският посланик - Негово превъзходителство г-н Хосе Кодерк Планас, г-жа Джулия Бул и г-н Христо Куртев, проф. Марко Семов, проф. Юлия Дилова от Българска холдингова компания, политологът Евгений Дайнов, Димитър Панчев - председател на Борда на директорите на Нова телевизия, Камен Воденичаров и Мартина Вачкова - от "Каналето", Анна Сендова, Красимира Богданова, Катерина Евро, Паола Апси, баронеса Мариана Гендович, Гала, Пепи Гюзелев, Любо Ганев и много други.

Премиерата бе уважена и с поздравително писмо от министъра на търговията и туризма г-н Валентин Василев. В своето слово за книгата проф. Иван Славов изтъкна: "Пиша "отличен" на алманаха и на неговия автор и съставител. Наистина това е безпрецедентен случай: едно явление, каквото е модата - смятано малко или много за повърхностно, мимолетно, ефимерно и едва ли не - инцидентно в нашата традиция, заявява своето съществуване по един оригинален и европейски начин. Така че човек, който иска да се произнесе по нашата култура и естетика като структура и настояще вече има подръка нещо, с което може да се представи в цял свят. Най-после е налице един чист европейски продукт без примеси и без наличие на менте. Това - първо. Второто нещо е, че екипът, съставил и издал алманаха, както и авторът на предговора Любомир Стойков са успели да хванат тази тънка нишка и да проследят по какъв начин е еволюирала нашата мода. Книгата сама по себе си е един факт. Смятам, че всеки поотделно представен дизайнер намира себе си портретуван и това ни дава възможност да обозрем ветрилообразно спектъра от възможности, които крие българинът... Ще ви разкажа и един анекдот. Веднъж си бях написал каква ще бъде диагнозата на моята смърт. Вместо медицинското заключение, си бях предвидил: "Умрял от естетическа недостатъчност." Сега мога да кажа, че ще коригирам тази диагноза, защото вече има прецедент и това е алманахът на модата, който доказва, че българинът е в състояние не само да създава красотата, но и да я синтезира!... Навремето Хегел е казал: "Никой от моите ученици не ме разбра с изключение на един, и то погрешно." За разлика от него ще кажа, че Любомир Стойков не само ме разбра, но и ме изпревари, защото за разлика от мен той е и прагматик..."5

Миниколекции показаха участници в Алманах на българската мода 2000 като "КинКо", Мариела Гемишева, Мира Бъчварова, Юлия Проданова, Диана Найденова, Мария Дженева, Мария Мичева, Венета Василева, Джина Ник, Елизабет Михайлова, Натали Генова и др.

Залата бе аранжирана с автентични официални рокли от края на миналия и началото на настоящия век (от Париж и Виена), носени от баронесите Кирила Гендович и Мария Гендович. Реставрацията и подготовката бе дело на дизайнерката репараторка Милена Цонева. Роклите бяха любезно предоставени от баронеса Мариана Гендович.

Специално място бе отделено на колекциите, представени от русенските модни къщи: "Кансер" и "Месалина". Любопитна атракция бе рисуваното тяло на сина на поета Дамян Дамянов - известния наш модел Явор, от официалния гримьор на "Ив Сен Лоран" и майстор на боди арта - Иво Живков. Гостите и журналистите на премиерата на Алманах на българската мода 2000 бяха поздравени с изпълнения на Кристина Димитрова и Васил Петров.

Отзиви за Алманах 2000

Сп. "Ревю": "Това издание стана събитие в края на годината"6.

В. "Седмичен Труд": "Трудът е ценен справочник за развитието на нашата естетика и култура в облеклото"7.

В. "Монитор": "Според познавачи своеобразната библия на родния стил е с историческа стойност, защото документалната є част представлява единствено по рода си изследване на модата в България в течение на цяло столетие"8.

Сп. "Мода": "Това първо по рода си издание обединява 8-годишните усилия,  търсения и проучвания на автора, засягащи най-различни етапи и аспекти на това изкуство"9.

В. "24 часа": "История на родната мода и любопитни  факти за най-талантливите ни творци съдържа новата книга на модния спец"10.

В. "Вестник за жената": "За пръв път са събрани на едно място любопитни подробности за облеклото на видните дами и господа, за конкурсите за красота, за най-известните модисти в миналото..."11.

В. "Българска армия": "Огромна по обем литература е синтезирана в алманаха и нейното съдържание е обогатено с лични впечатления от многобройни галерии и музеи, с любопитни подробности от страниците на модни издания"12.

В. "Труд": Алманах на българската мода 2000 представя известните ни дизайнери, коафьори и модни къщи от началото на века до наши дни. В книгата доц. Стойков разказва за първата българска "Мис" Люба Йоцова, както и за легендарната модистка Пелагия Видинска"13.

Сп. "Козметичен калейдоскоп": "Алманахът е уникален опит да се представи явлението българска мода. В него са проследени най-важните етапи от развитието є през последното столетие от времето след Освобождението до днес"14.

В. "Новинар": "С щрихи за стила на елегантните персони от края на миналия век и по-обширно за модата през настоящия авторът на издането Любомир Стойков е отделил особено внимание на изявените съвременни български дизайнери, модни къщи, коафьори и гримьори"15.

В. "Демокрация": "Книгата на доц. Любомир Стойков дава поглед върху родната мода от началото на века до наши дни. Тя бе илюстрирана на живо с миниколекции на най-известните участници в алманаха"16.

В. "Дума": "Читателят на алманаха би могъл да научи много любопитни подробности за първото българско модно списание "Мода и домакинство", за най-ранните конкурси за красота, в които са участвали хубавици като Лора Каравелова и Люба Йоцова, Нора Трифонова и др."17.

4. 2. Премиера на Алманах 2001

Алманах на българската мода 2001, издаден от консултантска къща "От игла до конец", също бе реализиран от екипа на Донка Ганева. Художник бе отново Симеон Кръстев. Луксозното издание има претенцията да обхване най-важните събития, случили се в българския моден дизайн във времето между 2000 и 2001 година.

На премиерата на алманаха в грандхотел "България" присъстваха стотици гости. Книгата бе представена от Донка Ганева - председател на Академията за мода, а шоуто бе водено от Красимира Стоянова - репортер и редактор на предаването "От игла до конец". Своеобразният парад на модата - постановка на агенция "Мегаталант", включваше колекции на "Рила стил", Поля Миланова, "КинКо", "Бучи", "Фаворит", "Уайкики", "Уки", "Люсил", "Леопард", "Раиса", вратовръзките "Виктория уникат", обувките "Марино Коста" и бельото "Нов силует", както и специалното участие на носителката на "Златна игла" Фани Пападопулу и др. Премиерата на Алманах на българската мода 2001 уважиха министърът на правосъдието Антон Станков, главният редактор на вестник "Труд" Тошо Тошев, много депутати, сред които проф. Андрей Пантев, Евгения Живкова, Камен Влахов, Милена Паунова, Станимир Илчев, Явор Милушев, а също Н. пр. шведският посланик Стен Аск, известният банкер Левон Хампарцумян, изпълнителният директор на Нова телевизия Георгиос Довлетис, проф. Иван Славов, скулпторът Ставри Калинов, Мелиса Ламб от "Ню Йорк таймс", много дизайнери и шефове на модни къщи, над шестдесет журналисти и модни фотографи. От носителките на титлата "Мис България" с присъствието си блестяха Евгения Калканджиева (1995), Наталия Гуркова (1998), Елена Ангелова (1999) и др.

Двата етажа на ресторант "България" (в грандхотел "България") се оказаха тесни, за да поберат многобройните ценители и любители на модата и елегантността, дошли канени и неканени на премиерата на Алманах на българската мода 2001. Но техният голям интерес със сигурност бе оправдан.

Мил поздрав към събитието със своя песен поднесе актрисата Нети Добрева (отскоро съпруга на Дони), а диджей бе неуморимият Йордан Георгиев - Стълбицата.

Специалният благотворителен аукцион, воден от чаровната Деси Банова от Нова телевизия (момичето на "Форд Мондео") се превърна в гвоздей на вечерта. Разпродадени бяха над 40 уникални екземпляра от алманаха, номерирани и подписани лично от автора. Рекордьор в наддаването се оказа медийният бос Тошо Тошев - главен редактор на в. "Труд", който закупи шест екземпляра. Заразен от неговия пример, правосъдният министър Антон Станков се отчете с цели три бройки. Своята лепта на естетския търг дадоха и художникът Красимир Гюлчев, бизнесменът Константин Стаматов, светските дами Дани Каролева, Лилия Николова, Минка Димитрова, актрисата Параскева Джукелова и др. Бяха събрани близо 1000 лева, предназначени от Любомир Стойков за дома "Св. Иван Рилски" - заведение за деца, лишени от родителски грижи, на което той е кръстник и дарител. Със средствата от благотворителния търг им бе закупен обещаният хладилник, както и много други неща - храни, играчки, пособия за обучение и рисуване, лекарства.

Отзиви за Алманах 2001

В. "Учителско дело": "Малко са изданията на книжния ни пазар, които от самото начало не само задоволяват естетическите вкусове на широката публика, но се превръщат в истински учебници за младите, които тепърва ще търсят своите трайни опори в жанра. Излезлият наскоро Алманах на българската мода 2001 от изтъкнатия специалист в тази област доцент Любомир Стойков достойно изпълнява тези две функции. Всеки, който тепърва ще се интересува от постиженията на родните модни дизайнери, задължително трябва да разлисти алманаха"18.

В. "Монитор": "Известният тв водещ Любомир Стойков организира благотворителен търг по време на приема по случай премиерата на своя втори алманах на българската мода... Депутати от НДСВ, БСП и СДС не пропуснаха случая да се покажат в модното общество, а дипломатическото тяло бе представено от посланика на Кралство Швеция Н. пр. Стен Аск"19.

В. "Вестник за жената": "Нежната диктаторка и у нас си има свой развълнуван летописец и критик, без когото тя нямаше да бъде същата. В новия си Алманах на българската мода 2001 най-известният ни специалист по добрия стил Любомир Стойков споделя размислите си за развитието на модния дизайн у нас през последните две години. Той прибавя нови щрихи към творческите портрети на утвърдени родни дизайнери и на младите ни надежди  и за първи път представя майстори на модната фотография"20.

В. "Кеш": "Представянето на книгата Алманах на българската мода 2001 бе повод за пищното соаре в ресторанта на грандхотел "България", организирано с много вкус от автора на луксозното издание, познатия моден спец и телевизионен водещ г-н Любомир Стойков"21.

В. "Банкер": "За пръв път в Алманах 2001 българските дизайнери са представени на такова професионално ниво - Запрян Маринов, Евгения Живкова, Дарина Манченко, Мария Недкова, Нели Колева, както и най-добрите български фирми за облекла "Рила стил", "Виктория уникат", "Галинел", "Дафне", "Монтели"22.

Сп. "Ревю": "Господин Любомир Стойков, известният моден теоретик и специалист, представи пред 700 гости поредния Алманах на българската мода... Официалното представяне направи главният редактор на сп. "Ревю" госпожа Донка Ганева, която напомни, че нашите потомки именно по алманаха ще разберат какво сме обичали  да носим, какъв стил и какви марки облекла са били на мода по наше време, кои дизайнери са били на върха"23.

В. "Труд": "Втората част на Алманах на българската мода вече е факт. Негов автор и съставител е Любомир Стойков. Алманахът събира всички наши дизайнери, агенции за манекени и чужди марки в общ справочник"24.

В. "Седмичен Труд": "Изданието е ценно помагало за аксесоари, прически, грим и козметика. Към модата Любо Стойков е причислил и интериора - в алманаха са представени 4 мебелни къщи"25.

В. "Стандарт": "Топактрисата Параскева Джукелова падна в краката на Любомир Стойков, който є даде специален автограф в ресторант "България". Там се състоя премиерата на Алманах на българската мода, поредно издание на експерта на Нова телевизия."26.

В. "Новинар": "Промоцията на изданието на консултантска къща "От игла до конец" уважиха известни родни дизайнери, политици, светски персони. Най-много бройки от представения алманах с благотворителна цел закупи главният редактор на в. "Труд" Тошо Тошев, следван от правосъдния министър Антон Станков"27.


Снимки:

1. Модел на Албена Александрова, представен на церемонията "Златна игла 2001", Фото: © Студио МЕМ

2. Модел на Евгения Живкова от колекция есен-зима 2002/2003, Фото: © Валентин Мечанов

3. Модел на Наси Илчева от колекция пролет-лято 2002, Фото: © Галин Ненов

4. Модел на Нели Колева от колекция пролет-лято 2002, Фото: © Галин Ненов

5. Модел на "Галинел" от колекция есен-зима 2002/2003, © Фотоархив на "Галинел"

6. Модел на Калин Куцинов, спечелил 1-во място на състезание за европейската купа във Франкфурт,

май 2002 г., © Фотоархив на салон "Вени"

7. Модел на коафьорката Мария Томова се представи на състезанието за Европейската купа във Виена, април 2002, © Фотоархив на салон "Вени"

8. Модел на Десислава Стойчева, показан на конкурса "Корал Фешън" във Виена, април 2002 г., Фото: © Любомир Стойков

9. Модел на Мария Дойчинова, показан на промоцията "Шоу 2002", Фото: © Георг Шлосер

10. Модел на Леда Екимова, показан на изложбата на модна фотография "Вижън 01" по време на дните на франкофонията в България, Фото: © Никола Апостолов

11. Момент от годишното пролетно ревю през 2002 година на студентите по моден дизайн от Нов български университет, Фото: © Галин Ненов

12. Адриана Герасимова, второ място в Конкурса за палто "МаксМара 2001", Фото: © Адриана

Герасимова

13. Награди на фестивала "Театър на модата Феерия", Фото: © Божидар Марков

14. Ричард Чембърлейн с Антонела Молалийска (вляво) и Маргарита Търкаланова (вдясно), © Фотоархив на Антонела Молалийска

15, 16, 17, 18. Лицата за конкурса на "Визаж Модел Груп" - Български моден канал, гримирани от

Антонела Молалийска, Фото: © Дилян Марков

19. Моделът Христина от агенция "Мегаталант", гримиран от Антонела Молалийска, Фото: © Момчил Христов

20. Страница за козметика. Концепция Темелко Темелков, Георги Манов и Валентин Вълов. Грим Валентин Вълов, Фото: © Темелко Темелков

21. Корица на сп. "Бюти". Концепция Темелко Темелков, Георги Манов и Валентин Вълов. Грим Валентин Вълов Фото: © Темелко Темелков

22. Снимка за каталога на "Делфина". Концепция Темелко Темелков, Георги Манов, Мария Томова и Валентин Вълов. Грим Валентин Вълов, Фото: © Темелко Темелков

23. Рой Шайдер и Валентин Вълов © Фотоархив на Валентин Вълов

24. Снимка за каталога на "Делфина". Концепция Енчо Найденов, Георги Манов и Валентин Вълов. Грим Валентин Вълов, Фото: © Енчо Найденов

25. "Устни". Концепция Енчо Найденов, Георги Манов и Валентин Вълов. Грим Валентин Вълов, Фото: © Енчо Найденов

26. Александър Томов, Михаил Горбачов, Иво Живков и Кирил Гоцев - (отляво надясно) преди предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян, 2002, Фото: © Биляна Станилова

27. Иво Живков, Фото: © Студио МЕМ

28, 29, 30. Гримове на Иво Живков за сп. "Червило", Фото: © Студио МЕМ

31. Грим на Иво Живков за сп. "Червило", Фото: © Студио МЕМ

32. Кирил Чалъков, Фото: © Руслан Попов

33. Лили Иванова - грим на Кирил Чалъков за Playboy Media, Фото: © Васил Къркеланов

34. Евгения Калканджиева - корица на първия брой на списание EVA. Грим на Кирил Чалъков, Фото: © Васил Къркеланов

35. Ивайла Бакалова - грим на Кирил Чалъков за REVLON, списание "Мода", Фото: © Ангел Цветанов

36. Гергана Полежанова - грим на Кирил Чалъков за "Блясък медиа", Фото: © Студио МЕМ

37. Наталия Гуркова - грим на Кирил Чалъков за модна къща "Одета", Фото: © Валентин Киров

38. Стефка Костадинова - грим на Кирил Чалъков за "Блясък медиа", Фото: © Студио МЕМ

39. Наталия Гуркова - корица на списание "Козметичен калейдоскоп". Прическа Любен Николов, "Люан стил". Грим Кирил Чалъков с продукти на Yves Saint Laurent, Фото: © Ангел Цветанов

40. Люба Алтънова, Фото: © Личен архив на Люба Алтънова

41. Люба Алтънова в Атина с националния отбор на Асоциацията на фризьорите в България (май 2002 г.). Моделите са гримирани от Люба Алтънова, Фото: © Личен архив на Люба Алтънова

42. Цеци Красимирова - грим Люба Алтънова, Фото: © Енчо Найденов

43. Терънс Трент Д`Арби - грим Люба Алтънова, Фото: © Димитър Дилков ("Ройтерс")

44. Вики от група "Мастило" - корица на списание "Жената днес". Грим Люба Алтънова, Фото: © Дилян Марков

45. Теодора Бургазлиева - грим Люба Алтънова, Фото: © Енчо Найденов

46. Произведение на носителя на "Златна игла 2001" Темелко Темелков, Фото: © Темелко Темелков

47. Модел от колекцията на Дарина Манченко, показана на церемонията "Златна игла 2001", Фото: © Галин Ненов

48. Носителите на "Златна игла 2001" (отляво надясно) Таня Иванова ("Енита"), Албена Александрова, Виктория Стойчева ("Нота бене"), Дарина Манченко и Темелко Темелков, Фото: © Иван Василев

49. Носителката на "Златна игла 2000" Евгения Живкова връчва големия приз на Албена Александрова - "Златна игла 2001", Фото: © Галин Ненов

50. Модел от колекцията на модна къща "Енита", показана на церемонията "Златна игла 2001", Фото: © Галин Ненов

51. Модел от колекцията на Албена Александрова, показана на церемонията "Златна игла 2001", Фото: © Студио МЕМ

52. Любомир Стойков на премиерата на Алманах на българската мода 2000, Фото: © Иван Георгиев

53. Автентични официални рокли от края на миналия и началото на настоящия век, носени от баронесите Кирила Гендович и Мария Гендович, Фото: © Дилян Марков

54. Донка Ганева и Иван Славов представят Алманах 2000 по време на пресконференцията в паркхотел "Москва", Фото: © Дилян Марков

55. Йоанна Буковска и Любомир Стойков по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Мони Франсес

56. Джулия Бул и Любомир Стойков по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Дилян Марков

57. Актрисата Йоанна Буковска дефилира в тоалет на Мария Мичева, Фото: © Мони Франсес

58. Иво Живков рисува боди арт на модела Явор Дамянов по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Мони Франсес

59. Наталия Гуркова и Любомир Стойков по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Мони Франсес

60. Момент от ревюто на Мира Бъчварова по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Ромео Чолаков

61. Баронеса Мариана Гендович и Любомир Стойков по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Мони Франсес

62. Попзвездата Кристина Димитрова поздравява първото издание на Алманах на българската мода, Фото: © Ромео Чолаков

63. Момент от ревюто на Мариела Гемишева по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Ромео Чолаков

64. Анелия Каранова и Любомир Стойков по време на премиерата на Алманах 2000, Фото: © Ромео Чолаков

65. От ляво надясно - Венета Василева, Джина Ник, Елизабет Михайлова, Любомир Стойков, Мария Мичева и Красимира Стоянова по време напремиерата на Алманах 2000, Фото: © Иван Георгиев

66. Донка Ганева представя Алманах 2001, Фото: © Галин Ненов

67. Тошо Тошев говори на премиерата на Алманах 2001, а до него са Любомир Стойков и синът му Калин, Фото: © Мони Франсес

68. Проф. Андрей Пантев, Любомир Стойков и съпругата му Весела на премиерата на Алманах 2001, Фото: © Огнян Панов

69. Наталия Гуркова, Н. пр. Стен Аск - посланик на Кралство Швеция в България, и Любомир Стойков на премиерата на Алманах 2001, Фото: © Огнян Панов

70. Министърът на правосъдието Антон Станков закупува с благотворителна цел екземпляр от Алманах 2001. Асистират Деси Банова и Светла Пантева, Фото: © Ани Петрова

71. Ревю на Поля Миланова за "Мон Амур" по време на премиерата на Алманах 2001, Фото: © Ани Петрова

72. Ревю на "Рила стил" по време на премиерата на Алманах 2001, Фото: © Огнян Панов

73. Депутатът Камен Влахов и Веселин Павлов поздравяват Любомир Стойков и съпругата му Весела на премиерата на Алманах 2001, Фото: © Огнян Панов

74. Дизайнерът Георги Колев, Любомир Стойков и съпругата му Весела на премиерата на Алманах 2001, Фото: © Мони Франсес

75. Топмоделът Катя Лекарски позира с Алманах на българската мода 2001, Фото: © Любомир Стойков

76. Дизайнерката Фани Пападопулу, Любомир Стойков, Мирослав Печев, президент на "Софсток" ООД, и Никола Рамунски, Фото: © Огнян Панов

77. Елена Ангелова, Любомир Стойков и съпругата му Весела, Фото: © Огнян Панов

78. Лучано Бенетон разглежда Алманах на Българската мода 2001

79. Художникът Ставри Калинов, Любомир Стойков и съпругата му Весела на премиерата на Алманах 2001, Фото: © Ани Петрова

 

 

1. Предговор
2. Модният грим
3. Академията за мода
4. Предишните издания на Алманаха на българската модаCopyright © 2003 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg