3. Академията за мода

В претъпканата до краен предел голяма зала на Централния военен клуб при небивал интерес и много блясък премина церемонията за връчване на годишните награди "Златна игла 2001". Академията за мода (председател Донка Ганева и заместник-председател Любомир Стойков) за осми пореден път присъди годишните си награди. Лъскавото шоу бе водено от Гала (облечена в тоалет на Вивиън Уестууд) и Драго Драганов (в костюм на "Монтели").

Конкуренцията между номинираните бе наистина много оспорвана. В категорията "Дизайнер на годината" силите си премериха Албена Александрова, Атанас Парушев, Деси Москова, Мария Недкова и Цено Вутов. Журналистическото жури (съставено от 30 модни журналисти, сред които и няколко главни редактори) бе доста затруднено в избора си. Напълно заслужено обаче призът бе присъден на Албена Александрова - "Рошавата гарга", която посвети наградата на баща си Лозан Такев. Отличието бе съобщено от спонсора Мирослав Печев - представител на кафе "Лаваца", и връчен от предишната носителка Евгения Живкова.

Лиана Мелик-Пашаева - президент на "Жокер медиа", отвори плика с името на модната къща победителка - "Енита" от Велико Търново с дизайнер Таня Иванова, а "Златната игла" връчи Илиян Василев - шефът на миналогодишния призьор "Монтели". В тази категория успешно се конкурираха с изравнени позиции още "Люсил" (Пловдив), "Леопард" (Русе), "Магда мода" (София) и "Скарлет" (Велико Търново).

"Златна игла" за цялостен принос към българската мода получи Дарина Манченко. Честта да връчи пластиката, изработена от бижутера Анжело Красини, по право се падна на миналогодишния носител Георги Колев. В останалите категории отличниците са - Темелко Темелков (най-добър моден фотограф) и продуцентска къща "Нота бене" (за най-добър моден спектакъл).

Колекцията на Албена Александрова - дизайнерка на модна къща "Рошавата гарга", носеше достатъчно красноречивото име "Флирт". Чрез нея авторката флиртува с различните стилове и умишлено търси еклектиката като творчески похват, включващ яка от епохата на Мария Антоанета, силно намачкани блузи, високи талии, много колани, асиметрични поли и рокли. Произведенията бяха създадени специално за церемонията на Академията за мода. Същевременно те са и част от лятна колекция на "Рошавата гарга" за 2002 година. Естетските и дизанейрски акценти са върху кашмира, както и комбинацията между кашмир и коприна, т. нар. пашмина, а също сатенираната тафта, естествената коприна и креп-жоржета. Самата Албена Александрова признава, че когато работи, се вдъхновява и от историята на костюма, и от улицата, и от различни, мозаични мотиви. Тя не крие и преклонението и възхищението си пред един от най-ексцентричните дизайнери през последните две десетилетия - Джон Галиано.

Раздавайки своите годишни награди, Академията за мода за осми пореден път затвърди впечатлението за обективност, висок професионализъм и последователност в усилията си да стимулира създателите на българския дизайн.

Най-голямата изненада дойде от това, че почти неизвестната и млада модна къща "Енита" от старопрестолния град надделя в оспорваната конкуренция с "Магда мода", "Люсил", "Леопард" и "Скарлет". Обяснението? Дръзка линия, свежест и усет за модерното. Фирмата е създадена през 1995 година, разполага със собствена фабрика и 70 служители. Близо 80% от нейното производство е предназначено за вътрешния пазар, но заедно с това не са пренебрегнати и чуждестранните партньори: нейни облекла се изнасят в Украйна, Кипър, ЮАР и САЩ.

През изминалия период Академията за мода продължи да се утвърждава като единственото неформално обединение на модните критици и журналисти у нас. На нейните сбирки се водеха интересни професионални разговори и дискусии по най-актуални творчески и професионални въпроси. Тя се обогати и подмлади още повече не само качествено, но и количествено. На последния є прием за нови членове единодушно бяха избрани Силвия Тодорова (президент на най-големия български моден портал в Интернет www.fashion.bg) и Лилия Стамболова (моден редактор в сп. "Максимум").

Ето как председателката на Академията за мода г-жа Донка Ганева обобщава равносметката от постигнатото през разглеждания период: "Академията за мода е като сеизмограф за явленията в българската модна действителност. През изминалата година сме свидетели на един парадоксален феномен - напук на липсата на пазар и стагнацията има едно сериозно "подмладяване" на модата. "Дебютантите" направо превзеха "Златната игла 2001". От 16-те номинирани дизайнери, модни къщи, фотографи и организатори на модни спектакли 10 дефилираха на престижната сцена на годишните награди на академията за първи път. Прави чест на българската модна журналистика, че тя по достойнство отрази и оцени този факт.

Що се отнася до структурирането на медийното пространство, се забелязва едно подчертано разграничаване на авторитетните модни критици от увлечението по "жълтото" третиране на темите. Битките за "място" и "позиция" бяха доста изместени на заден план от действително важните теми на нашата мода. Реалните герои - създателите на мода, манекените, продуцентите, се върнаха на полагаемите им се водещи места в модните публикации.

С една дума журналистите престанаха да се занимават със себе си и се обърнаха към значимите теми в модата. От което според мен спечелихме всички."

 

4. Предишните издания на Алманаха на българската мода

 

1. Предговор
2. Модният грим
3. Академията за мода
4. Предишните издания на Алманаха на българската модаCopyright © 2003 Lubomir Stoykov

Web design Fashion.bg